september 20, 2022

Så skriver du adress på brev (På det rätta sättet)

Nog har du varit med om att det ramlar ner ett brev i din brevlåda som inte är till dig. Eller att ett brev du själv skickat aldrig kommit fram. Det kan ju bero på en mängd olika saker, brevbäraren kanske tappade bort det, postbilen kanske körde vilse eller så var brevet inte adresserat korrekt och dök upp på fel adress.

Det är viktigt att adressera ett brev på rätt sätt så att det kommer fram. Nu när vi inte skickar fysiska brev lika ofta kan det vara svårt att ha koll på hur skriver man adress på brev.

Hur skriver man adress på brev till Sverige

När man skickar brev inom Sverige finns det främst tre punkter som måste vara med i adresseringen:

  • Först hela mottagarens namn
  • Därefter gatuadressen
  • Och till sist, femsiffrigt postnummer och postorten

Det är viktigt att hela namnet skrivs ut, inga smeknamn eller förkortningar. Gatuadressen måste skrivas ut den med, inklusive nummer. Om brevet skickas till en lägenhet får gärna även lägenhetsnummer finnas med. Då skriver man exempelvis ”lgh 1503” efter gatuadressen. Vad är då en postort? Det är ett område med en egen postadress, ofta sammanfaller det med exempelvis kommunen som adressen tillhör, eller staden om det ligger i en större stad.

Adressen ska skrivas på kuvertets nedre högra hörn. Nu för tiden sorteras nämligen post i stort genom att scannas av maskiner och dessa scannar just efter adressen i det nedre högra hörnet. Glöm heller inte frimärket, det ska sitta i kuvertets övre högra hörn.

Vad många kan glömma är att det faktiskt ska finnas med, inte bara en, utan två adresser på varje brev. På kuvertets baksida, i det vänstra övre hörnet ska du faktiskt skriva din egen adress fast med ett kryss över. Det markerar returadressen så att om brevet av någon anledning inte kommer fram skickas det tillbaka till dig.

Hur skriver man adress på brev till USA

När man skickar brev utomlands, exempelvis till USA, gäller i stort samma kriterier som om man skickar brev inrikes förutom en väsentlig skillnad – man måste givetvis skriva vilket land brevet ska till. Just i USA skriver de också sina adresser i en annan ordning än vad vi gör här i Sverige. Gatunumret skrivs före namnet på gatan, sedan skrivs ortnamnet, delstatens förkortning och till sist postnumret. 

Nu har du koll på hur man adresserar brev, så det är bara att ta fram brevpapper och penna och börja skriva!