september 20, 2022

Hur många nollor har en miljon och andra stora tal?

Matematik, siffror och antal är något som skrämmer många. Speciellt höga tal eller tal med många decimaler. För att stora summor ska känns mindre läskigt för dig finns det tydliga svar i den här texten. Det börjar mindre och stegrar sedan till riktigt stora summor, så häng med!

“Katten, musen, tiotusen. Blommor och blad, en miljard” sa du kanske som barn. Det är ju dock ett räknesätt som slutar vara  imponerande och användbart ganska tidigt i livet.

Så hur ska du egentligen göra om du vill skriva till exempel hundra tusen i siffror? 

Miljoner, miljarder och biljoner

Livet ska vara enkelt, ingen vill ha det krångligt. Här kommer en lista, bara för dig:

  • Hur många nollor har hundratusen? Det skrivs 100 000 och har alltså fem nollor. 
  • Hur många nollor har en miljon? En miljon skrivs så här: 1 000 000 och har alltså sex nollor.
  • Hur många nollor har en biljon? En biljon är en miljon miljoner. Svindlande summor, absolut. En biljon skrivs med siffror så här: 1 000 000 000 000. Det är tolv nollor. 

För att krångla till det ytterligare heter de stora summorna inte samma sak på svenska och engelska. En svensk miljard heter “billion” på engelska. Men hur mycket är en miljard? Det är ett tusen miljoner och skrivs med nio nollor. Det som på svenska heter biljon, heter på engelska “trillion”. Varför det är på det viset är oklart. Kanske vill de bara retas med dig och göra livet lite knepigare?