september 20, 2022

Så kall ska frysen vara – Experten svarar!

Det är en varm sommardag och du tänker hämta en glass i frysen. Du öppnar dörren men istället för lådor eller hyllor möts du bara av en isvägg – just det, måste frosta av frysen. Så kan det bli när man har för varmt i frysen, till exempel om dörren har stått öppen för länge. Det är en av alla anledningar till att ha rätt temperatur i frysen.

Men hur kallt ska det vara i frysen? Jo, temperaturen i frysen ska vara –18°C. Det är tillräckligt kallt för att mat ska kunna frysas relativt snabbt och därefter hålla sig fräsch. Om det inte är tillräckligt kallt i frysen så fryser maten långsamt vilket skapar stora iskristaller. Det kan förstöra konsistensen på både glass och grönsak.

Hur många grader ska det vara i kylskåp?

I kylskåp är det temperaturen +4°C som gäller enligt livsmedelsverket. Då håller sig den mesta maten bra. Men placeringen av maten i kylskåpet spelar roll för vilken temperatur den får. En tumregel är att ju längre ned och ju längre in i kylskåpet maten står, desto kallare är den. Mat som står i kylskåpsdörren blir exempelvis inte lika kall, eftersom när man öppnar dörren nås den inte längre av någon kyla.

För låg temperatur i kylskåp och frys

Det är lätt att tänka att ju kallare man har i kylskåp och frys desto bättre håller maten, men det är inte helt sant. Framförallt kan det uppstå problem i kylskåpet om det är för kallt. Många grönsaker kan vara känsliga för kylskador – sallad och andra gröna blad är speciellt känsliga.

Men om man har för kallt i sina skåp är det inte bara maten som påverkas utan också din elräkning. När en frys hålls kallare än –18°C är energianvändningen inte längre optimal – den drar helt enkelt för mycket ström utan att göra någon extra nytta. Så se till att hålla temperaturerna precis lagom i din kyl och frys!