januari 13, 2023

Sultan Grill – mer än bara kebab

På senare år har allt fler turkiska restauranger slagit upp dörrarna. Förståelsen för att det turkiska köket är mer än bara snabbmat sprider sig. Omkring 50 000 svenskar är dessutom födda i Turkiet. Det kan delvis förklara varför en specifik restaurang vid namn Sultan Grill är så populär. Låt oss kika på varför. 

Snabbfakta om Sultan Grill i Göteborg

Hitta ditHisingsgatan 28–30, Göteborg
ÖppettiderMåndag–fredag: 11–23Lördag: 12–23Söndag: 12–22
PrisklassMellan
Dagens lunchMåndag–fredag, klockan 11–15, 129 kronor, inklusive salladsbuffé, smör, bröd, kaffe/te och kaka
KategoriLunch, middag, turkisk mat, grillat, Mellanöstern

Vad kommer namnet Sultan Grill från? 

Vad kommer namnet Sultan Grill från? Visst tänker vi på Aladdin när vi hör det? Ordet sultan härrör från arabiska med betydelsen styrka och auktoritet. Det har också historiskt använts för att beskriva en typ av kung, härskare eller erövrare, främst i Mellanöstern och Asien. Kanske är namnet valt för den betydelsen.

I Istanbul, Turkiets huvudstad, finns en stadsdel vid namn Sultanahmet. Det är Istanbuls gamla stan, kan man säga, känd för Den blå moskén och andra historiska byggnader. Stadsdelen kryllar även av populära restauranger. Kanske refererar namnet Sultan Grill till denna stadsdel. 

Oavsett varför de valt namnet Sultan Grill är det tydligt att det är ett populärt namn. Flera restauranger i Sverige har namngetts med liknande namn. Till exempel i Borås hittar man Sultan Palace, med fokus på grillat, och i Stockholm finns Sultan Pizza & Kebab på Kungsgatan. 

Kebab till frukost, lunch och middag

Man kan nog säga att det turkiska köket länge varit synonymt med kebab och pizza i Sverige. Som nattamaten efter krogbesöket eller söndagsmiddagen med en stor kall kola. Och visst är kebab en av de mest populära turkiska rätterna. Det är dock en rätt som kan ha många olika skepnader. Exempel på olika sätt att servera kebab:

 • Döner kebab – köttet grillas på en roterande pinne och skärs av för att landa i ett färskt bröd med sås och sallad.
 • Shish kebab – kubformade köttbitar sätts på spett och grillas över kol, serveras med ris och/eller tunnhyvlad potatis och sallad. 
 • Iskender kebab – tunt skuret lammkött serveras på stekt bröd med tomatsås, yoghurt och smält smör. 

Sultan Grill – vad hittar vi på menyn?

Det turkiska köket är som nämnt mycket mer än kebab. Exempel på detta får vi när vi kikar igenom menyn hos Sultan Grill. Omkring 20 olika mezes, mindre rätter av typen aptitretare, 20 olika klassiska varmrätter och några olika sallader. På det hittar man även olika pizzor, turkisk pide, kebabtallrikar och rullar. 

Vad äter man som vegetarian på Sultan Grill?

På sista sidan hittar man the kids menu och vegetariska rätter. Faktum är dock att vegetariska rätter finns att hitta genom hela menyn. Det finns alltså många alternativ för vegetarianer och veganer. Nästan alla mezes är vegetariska. Bland alternativen hittas:

 • Veggie pizza
 • Vegetarisk tallrik
 • Falafelrulle
 • Linssoppa
 • Enginar dolmasi – fyllda kronärtskockor
 • Sigara böregi – friterade filodegsrullar
 • Yaprak sarma – de klassiska risfyllda vinbladen
 • Saksuka – en röra av aubergine, tomat och vitlök.

Sultan Grill kör specialmeny under Ramadan

Ramadan är en muslimsk högtid, en helig månad, som tillägnas Allah. I centrum står fastan, alltså att avstå från att äta under dagen. Trots detta står maten i fokus under denna månad. När solen gått ner samlas ofta familj, släkt och vänner för att njuta av god mat tillsammans. Under Ramadan har Sultan Grill tidigare år haft en speciell meny som serveras klockan 21. 

Andra populära turkiska restauranger i Göteborg

Hisingen är en tacksam stadsdel i Göteborg för turkisk mat då det där finns många invånare med bakgrund i Mellanöstern. Utbudet av restauranger skapar samtidigt mer konkurrens. Man kan älska maten på grund av att den smakar som hemma hos mormor, eller för att den är annorlunda och spännande. Det finns många restauranger med turkisk mat i Göteborg att välja mellan. Några av de med högst betyg på Google är: 

 • Tatlim Turkish Baklava, Hisingen
 • Divan, Hisingen
 • BR Kumpir och fastfood, Hisingen 
 • Hamam Göteborg, Linné
 • Saray grill och kök, Frölunda och Kviberg