januari 20, 2023

Falkenbergsrevyn – med ett jubileende!

Falkenbergsrevyn, Sveriges största nyårsrevy, firar 25-års jubileum, minsann! Det ska såklart uppmärksammas lite extra. Revyn brukar sändas varje år på SVT. Och som brukligt i en nyårsrevy skämtas det friskt med diverse händelser som utspelat sig under året. Ingenting är för heligt. Uppfriskande, minst sagt! 

Revyn i Falkenberg, en snabbis:

2022“Dubbeldosen – en riktig glädjespruta”
2020“Hårfint – en hårresande revy”
2019“Uppskruvat – en het revy på högtryck”
2018“Hittepå – en fejkad revy om världens röra”

Vem står bakom Falkenbergsrevyn?

Falkenbergsrevyn ägs av VD och producent Magnus Wernersson samt  Bertil Schough, Andreas Sköld och Håkan Runevad. Falkenbergsrevyn är omvandlad från tidigare Krogsedsrevyn och fick sin nuvarande form 1998 då föreställningen “Rena snurren” hade premiär. Sedan har det onekligen snurrat på. Varje år, förutom under corona-pandemin, har Falkenbergsrevyn levererat den ena nyårsshowen efter den andra och dragit rekordpublik, om och om igen.

Den nyaste revyn på Falkenbergs teater: årets upplaga “Upp och Ner”

Det är alltid ett imponerande gäng som ställer sig på scenen. De flesta har medverkat förr och gjort hur många föreställningar som helst! Här kommer årets medverkande scenrävar:

 • Bertil Schough, som medverkat i 37 säsonger och gjort 1788 föreställningar
 • Lena Petersson, har medverkat i 25 säsonger och gjort 1294 föreställningar
 • Håkan Runevad, 33 säsonger och 1690 föreställningar
 • Linnéa Lexfors, 6 säsonger och 1195 föreställningar
 • Berndt Bengtsson, 16 säsonger och 912 föreställningar
 • Anna Carlsson, 5 säsonger och 230 föreställningar
 • Beppe Wackelin, 21 säsonger och 1072 föreställningar
 • Daniel Träff, 2 säsonger och 61 föreställningar
 • Emelie Alm, årets nykomling.

Den samlade erfarenheten borgar för en härlig revykväll! Snart blir den nya snackisen “Hur var premiären på Falkenbergsrevyn?”, så se till att hänga med, både Upp och Ner!!

Falkenbergsrevyn på SVT

Varje år brukar SVT sända den aktuella Falkenbergsrevyn. Man skulle kunna önska att de fanns kvar på SVTplay men letar man i arkiven finns bara “Revypärlor från Falkenbergsrevyn” i två avsnitt, vilket ju inte är fy skam. Där får man ju en smak av hela revymenyn, liksom.

På Youtube finns dock en hel del att se, kika exempelvis på Falkenbergsrevyn från 2017, “Spexit”. Det finns en massa kortare kul klipp att kolla in och man kan även hitta hela showen.

Är du en riktig revy-nörd finns andra revyer också att spana in, t.ex. Hjalmar-revyn med Peter Flack. Där finns en del på Youtube, men avsnitten ligger inte kvar på SVT Play.

Guldregn över Falkenberg!

Ett flertal gånger har Falkenbergsrevyn blivit belönade med olika priser. Där finns t.ex. flera utmärkelser som utdelats vid det årliga Revy-SM, ordnat av Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige, där revynummer ur olika klasser premieras. Olika nyårsrevyer som producerats under året deltar i tävlingen. Falkenbergsrevyn har förstås kammat hem guld flera gånger: 

 • Revy-SM, guldmedalj år 1999: “Viagrarappen”
 • Revy-SM, guldmedalj år 2002: “Finska Pinnar”
 • Revy-SM, guldmedalj år 2008: “Köttfärsen”
 • Revy-SM, guldmedalj år 2012: “En riktig saga” & “I väntans tider”.
 • Revy-SM, guldmedalj år 2018: “Nassarna”

Gänget har dessutom blivit belönade med Falkenbergs Kommuns kulturpris år 2008, och författande Magnus Wernersson har fått ta emot “Povels Penna” för sin gärning år 2001.

Mer om revyn i Falkenberg

På webben finns förstås en massa att ta del av. Hemsidan falkenbergsrevyn.se är förstås en given guldgruva. Se bara till att skriva rätt namn, man skulle kunna tro att det ska särskrivas, typ Falkenbergs revyn eller Falkenbergs-revyn.se, men då kommer man till en blank sida.

Biljetterna bruka ta slut som smör i solsken. Det gäller att hänga på låset så man får bra platser det datum man tänkt gå. Det är Sveriges mest välbesökta revy, ofta säljs mer än 25 000 biljetter! 

Vill man ta en drink eller äta något gott i anslutning till föreställningen finns välrenommerade restaurang Sisi precis intill. 

Lokalerna i Falkenbergs kommun är rökfria, det gäller även på Falkenbergs teater.