januari 26, 2023

Blå lagunen Ekerö – vacker badplats som lett till bråk

Blå lagunen på Ekerö är en konstgjord sjö som ligger precis i kant med Mälaren. Den natursköna blå lagunen har blivit en mycket omtyckt badplats, så pass att det har lett till stora problem. Närboende har rapporterat om nedskräpning, naturförstörelse, allvarliga olyckor och personliga hot mot de som tröttnat och sagt ifrån. Det hela har gått så långt att området runt Blå lagunen på Ekerö har stängts av för allmänheten.

Snabbt om Blå lagunen på Ekerö

Vad är Blå lagunen?Blå lagunen är en konstgjord sjö som har anlagts ovanpå en grustäkt.
Var ligger Blå lagunen?Blå lagunen ligger på Munsön i Ekerö kommun utanför Stockholm.
AdressBlå lagunen, Ekerö kommun, 178 91 Munsö.
Hur tar man sig dit?Man kan ta sig till Blå lagunen med bil eller buss 312 mot Adelsö.

Vägbeskrivning till Blå Lagunen på Ekerö

Man kan åka till Blå lagunen med bil eller kommunalt med buss 312 från Brommaplan mot Adelsö. Kliv av på stationen ”Vibohär” och gå cirka 1 kilometer till Blå lagunen. För att ta sig till Blå Lagunen från centrala Stockholm med bil:

 • Ligg i högerfil från Centralbron in på Blekholmsgatan. 
 • Ta sedan avfart mot Tegelbacken och höger till Blekholmsgatan.
 • Kör 280 meter och sväng höger till Stadshusbron.
 • Fortsätt på Hantverkargatan.
 • Sväng vänster till Ragnar Östbergs plan och höger mot Norr Mälarstrand.
 • Fortsätt på Rålambshovsleden.
 • Ta fjärde avfarten vid Lindhagensplan till Drottningholmsvägen (275).
 • Ta fjärde avfarten i rondellen in på Drottningholmsvägen (261). Följ (261) i 6 kilometer.
 • Fortsätt på Ekerövägen (261) och sväng vänster för att fortsätta på 261.
 • Ta andra avfarten i rondellen in på Ekerövägen.
 • Fortsätt på Husbyvägen.
 • Sväng vänster till Björn Järnsidas väg och håll höger.
 • Sväng svagt åt höger och fortsätt 600 meter till Blå Lagunen.

Blå lagunen – inte så fridfullt som det låter

Blå lagunen ligger på Munsön vid Ekerö utanför Stockholm. Det är en konstgjord sjö som har anlagts ovanpå en gammal grustäkt där det har det brutits grus sedan 1800-talet. Under mitten av 1900-talet hämtades även sand åt ägaren av marken runt blå lagunen. När man hade grävt så djupt att man nådde grundvattennivå började gropen fyllas med vatten. En efterbehandling av botten har lett till att vattnet uppfattas turkost och kristallklart vilket gör det populärt för dykning.

Sedan 2019 är området runt Blå lagunen stängt för biltrafik efter att stora mängder sommargäster har lett till en ohållbar situation för boende i området. Nedskräpning och dumpning av miljöfarliga ämnen har hotat både miljö och naturliv. Dessutom har begränsad framkomlighet, dels för boende men även för räddningstjänsten, ställt till det under sommarmånaderna. Trafikolyckor, bränder och en drunkning har inträffat i området och det finns en hotbild mot såväl boende som arrendator. 

Blå lagunen på Gotland – en EU-klassificerad badplats

På norra Gotland ligger ett 80 000 kvadratmeter stort vattenfyllt gammalt kalkstensbrott som också har fått namnet Blå lagunen. Gotlands blå lagun ligger ungefär 58 kilometer norr om Visby i ett naturreservat som heter Bästeträsk. Det finns en camping och en stor parkering i anslutning till Blå Lagunen på Gotland som också har blivit en mycket populär badplats. Karta över området finns på Länsstyrelsen Gotlands webbplats. 

Blå Lagunen på Gotland är registrerad som ett EU-bad vilket betyder att badvattnet kontrolleras året om, enligt särskilda rutiner och regler. Kontrollerna görs för att säkerställa att badvattnet är tjänligt. Alla badplatser i Sverige som har minst 200 besökare per dag under säsong ska registreras som EU-bad. Vattentemperaturen i Blå Lagunen på Gotland mättes senast med satellit den 20 januari 2023 och höll då 4,1 grader celsius.

Den blå lagunen med Brooke Shields

Filmentusiaster med några decennier på nacken minns säkerligen filmen ”Den blå lagunen” från 1980. Filmen är baserad på en bok med samma titel av Henry De Vere Stacpoole. Den handlar om unga Emmeline, spelad av Brooke Shields som gjorde sin andra stora barnroll, efter debuten i Pretty Baby 1978. Den manliga huvudkaraktären är Emmelines kusin Richard som spelas av Christopher Atkins.

Kusinparet är bara 7 och 9 år gamla när de överlever ett skeppsbrott i Stilla Havet. De driver i land på en öde ö och tvingas lära sig att överleva på det som naturen har att erbjuda. Barnen växer upp, börjar upptäcka sin sexualitet och inleder ett kärleksförhållande som leder till ett barn. Den blå lagunen från 1980 är den andra filmen med samma titel baserad på den irländske författaren Henry De Vere Stacpooles bok. Den första filmen kom 1949 och regisserades av den brittiske regissören Frank Launder.