januari 7, 2023

Katarina Sandström går genom rutan

Katarina Sandström är ett känt ansikte för alla som någonsin intresserat sig för sin samtid genom Rapports nyheter på SVT. För tjugo år sedan var det långt ifrån självklart för unga, svarta kvinnor att ta plats i rutan – men Katarina gjorde det och har visat omvärlden vart skåpet ska stå!

Snabbfakta om Katarina Sandström:

Vem?Katarina Sandström
Ålder?48
Arbetar var?Journalist på Rapport
Familj?Maken Tommy Borglund och ett barn, Alicia Borglund

Katarina Sandström – bedrifter och yrkesliv

Efter samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet valde Katarina att utbilda sig till journalist. Hon började sin journalistiska bana på Västerbottens folkblad och läste sedan nyheter på Ekot i Sveriges Radio. Därefter styrde hon kosan mot SVT och Rapport. Hon har lett nyhetssändningen klockan 19.30 sedan år 2000, så det är inte konstigt att merparten av den svenska befolkningen känner igen henne vid det här laget!

Förutom nyhetssändningar har Katarina också lett en hel del andra program, bland andra Nobelsändningen, Året med kungafamiljen och Valvakan. Hon har också många gånger nominerats till och vunnit pris som bästa nyhetsankare. Hon både framstår som och tycks vara oerhört professionell och tar inte sin plats i rutan för given.

Häpnadsväckande uppgifter om Katarina Sandström:

 • Det florerar ett envist rykte på nätet att Katarina föddes som man
 • Det ryktas också att Katarina skulle ha löshår
 • Katarina har spelat sig själv som nyhetsankare i flera filmer, bland annat ”Sprängaren”
 • Katarina ville bli präst när hon var liten och har en kristen tro
 • Hon har blivit utnämnd till det snyggaste nyhetsankaret
 • En gång behövde Rapports 19.30-sändning avbrytas för att brandlarmet gick
 • Katarina var den som rapporterade när tvillingtornen föll den 9/11 2001
 • Även om det finns få offentliga bilder på Katarinas dotter Alicia, poserar de gärna glatt på röda mattan till vissa filmpremiärer

Katarina Sandström – med hjärtat i Tavelsjö i Norrland

Katarinas fullständiga namn är Anna Hiruth Katarina Sandström Borglund. Hon adopterades, tillsammans med sin tvillingsyster Elisabeth Sandström, till Sverige från Etiopien när hon var 8 månader gammal. Hon växte upp i Tavelsjö i Umeå kommun, i en kärleksfull familj där pappa Holger arbetade som speciallärare och mamma Karin var hemma med de tre adoptivbarnen på heltid; Katarinas två år äldre bror Johan Sandström och så tvillingflickorna.

Föräldrarna var engagerade både i kyrkan samt i att hjälpa andra och var ovärderliga i bygdegemenskapen. Vid köksbordet diskuterades ofta politik och samhällsfrågor, så Katarina tror att det var där hennes samhällsengagemang väcktes. Många av barnen där hon växte upp var adopterade. Genom de starka band som hon fick uppleva med familjen och i gemenskapen i Tavelsjö så har hon aldrig känt något större behov att söka sina rötter. Hon känner sig som en norrlänning, helt enkelt.

Katarina Sandström – familjelivet och den starka integriteten

Numera bor Katarina i en villa i Stocksund med maken Tommy och dottern Alicia. Tommy har doktorerat i företagsetik, är lektor på Handelshögskolan och arbetar som konsult. De gifte sig 2004 i Västerbacka kapell, nära hennes hemtrakter i Tavelsjö med bara den allra närmaste familjen närvarande. Menyn var som en norrländsk dröm: fjällröding till förrätt, renkalvsinnanlår till huvudrätt och hjortrontartelett till efterrätt. Mums!

Under graviditeten med Alicia 2009 tog Katarina en välbehövlig paus från nyhetsrapporteringen. Det är inte alltid man kan sitta och rapportera om mord och ond, bråd död utan att påverkas. I övrigt är inte mycket känt kring hennes privatliv. Hon har visat stark integritet i intervjuer och framfört uppfattningen att nyhetsankare bör hålla en låg profil i offentligheten för att behålla sin trovärdighet. En klok inställning som lär vinna i längden.

Andra kvinnliga nyhetsankare i SVT vi minns:

 • Ingela Agardh
 • Ewonne Winblad
 • Pia Brandelius
 • Ulla-Carin Lindquist
 • Anita Jekander
 • Lisbeth Åkerman