december 28, 2022

Morfar Ginko, livlig mötesplats på Söder.

På Swedenborgsgatan, ganska mitt emellan Mariatorget och Medborgarplatsen, i Söders hjärta, hittar vi Morfar Ginko, en livlig restaurang och bar med industrikänsla. Morfar Ginko har snabbt blivit en populär mötesplats för det trendiga Söder, och det finns många skäl till att det blivit på just det sättet. Morfar Ginko är livligt, på gränsen till stökigt, men känslan är ändå genuin, varm och vänskaplig.

Snabba fakta om Morfar Ginko:

Vad?Restaurang med dj-spelningar och livlig atmosfär
Var?Mitt på söder, mellan Mariatorget och Medborgarplatsen
Varför?För att du vill komma ut och äta och dricka i livlig stadsmiljö
När?Öppet alla dagar, från sen eftermiddag, till åtminstone midnatt.

Morfar Ginko, generöst öppet, med smak av Europa

Morfar Ginko har öppettider som borde funka för de flesta. Någon gång mellan den sena eftermiddagen och midnatt, borde de flesta känna både ett visst sug efter hunger såväl som dryck. På Morfar Ginko välkomnas du av en öppen och gästvänlig atmosfär, i en lite ruffig sliten industrimiljö.

Morfar Ginko har lånat inspiration från många europeiska kök, även om vi tydligast ser influenser från det svenska såväl som det italienska köket. Innan du börjar äta kan du till exempel beställa in en typiskt italiensk aperitif i form av en Aperol spritz. Denna orangeröda dryck som balanserar mellan bitterhet och sötma, har nog för många av oss svenskar fått illustrera sinnebilden av den italienska drinken före maten.

Känner du för något annat, men fortfarande på temat Italien, kan du med fördel välja en frisk Limoncello spritz, med bas av den välkända citronlikören Limoncello. 

Morfar Ginko med en meny från svunna tider.

Känner du dig lite hängig? Ja, då kanske det passar bättre med en penicillin. Inte i form av antibiotika dock, i drinkvarianten bjuds du istället Laphroaig, citron och ingefära. När man sedan tittar på menyn över vad som bjuds i matväg, står det helt klart att Ginko har en morfar, eller om nu det är morfar som är Ginko. 

Maten är ett hopkok av fantastiska rätter, med den gemensamma nämnaren att de härstammar från förr, men med moderna undertoner. Vad sägs om klassisk råbiff, men i stället för kapris, ackompanjeras den med rökt majonnäs och krasse? Eller prova medelhavsklassikern Calamares, här med svart aioli.

Hos Morfar Ginko bjuds det även på pizza. Huruvida du kan skölja ner din pizza med Morfar Ginko te, den berömda teblandningen med härlig superfrukter, förtäljer inte menykortet. Men här finns så mycket annat att dricka, varför inte champagne i all enkelhet.

Morfar Ginko, pingis och andra sociala aktiviteter

Hos morfar Ginko bejakar man det sociala. Man ser samvaron och gemenskapen mellan människor som ett livsnödvändigt kitt. Vem håller inte med om det i dagens hårda kommersialiserade värld?

För att skapa rätt förutsättningar för nya vänner och bekantskaper, kör man rundpingis på Morfar Ginko på tisdagar, och på onsdagar är det quiz på Morfar Ginko. Musikquiz för att vara mer exakt, men det är man inte så noga med på Morfar Ginko. Det viktiga är att du har kul, känner gemenskap och trivs.

Även om en del kanske assoscierar Morfar Ginko med barndomens böcker om ett gammalt fossil, som fortfarande hade barnasinnet kvar, och läste böcker i badkaret, så är Söders Morfar Ginko nog inte platsen för en bok. Lite för livat för att den verkliga ron att läsa skall infinna sig. Men däremot härligt röjigt och livligt.

Boka bord på Morfar Ginko, om ni föredrar det privata

Som ni nog förstått vid det här laget, tenderar det att bli lite livligt på Morfar Ginko. Vill man då dra sig tillbaka med sina närmaste, konspirerande vänner och bekanta, kan man med fördel boka ett bord, och få sitta i lite privat avskildhet.

Boka bord gör du direkt på Morfar Ginkos hemsida, eller via mail. När du så väl kommer på plats på Swedenborgsgatan och Morfar Ginko, ja, då kan du, förutom att se fram emot en härlig kväll med mat, dryck och vänner, även försöka luska ut vad kopplingen mellan Morfar Ginko och pappa ray ray är, för det berättar vi inte om här.

Däremot kan vi avslöja att Morfar Ginko, utöver att han förekom i bokform, även var en populär figur i ett radioprogram som gick i Sveriges radio på 50-talet. Så se där, ännu en av Morfar Ginkos flörtar med en svunnen tid. Väl mött!

Morfar Ginkos bästa:

  • Aperol Spritz
  • Böcker i badkaret
  • Rundpingis
  • Pizzan med alla härlig råvaror