februari 2, 2023

Gammal teknik tar stora kliv i golvindustrin

För i tiden fanns det egentligen bara två alternativ när det kom till golv. Antingen fick man lägga golv i trä eller i sten. Men mycket har hänt de senaste 100 åren och alternativ som betong och plastbaserade material är nu minst lika populära som alternativ i trä.

Givetvis så kan man fortfarande lägga trä- eller stengolv, men kostnaden för sådana material är ofta väldigt dyra. Framför allt om man inte vill tumma på kvalitéten. För de som vill ha ett billigare alternativ kan man köpa vinylgolv som eftersträvar att likna riktiga trägolv. Men det är sällan man blir övertygad om att det är äkta trä då materialet uppfattas som syntetiskt.

Men nu finns det ett alternativ för den som söker både ett billigt och vackert alternativ. Laminat är en metod som används länge på för skrivmaterial som plywood och har klätt vägar och tak i flera decennier. Även om tekniken har varit känd för golvindustrin länge har det aldrig fått sitt riktiga genomslag, tills nu.

Byggbranschen pressar fram nya material

Byggbranschen står inför tuffa åtstramningar och företagen pressar varandra för att hålla priserna på sina byggen nere. En bostadsbrist har gjort att marknaden har exploderat och efterfrågan på entreprenadföretag har ökat. Bolagen vill därför producera billigare och mer kostnadseffektiva lösningar när det gäller både bostäder och verksamhetsbyggnader.

Detta har lett till att man har börjat utforska vilka material som är billigast att använda. Ett resultat av denna nya trend är att man börjar experimentera med gamla metoder som nya lösningar. Laminat har länge varit ett väldigt populärt material att använda både i strukturer och när man bygger möbler, men har blivit bortprioriterat när gäller just golv.

Men inte längre. Golv gjorda av laminat har blivit väldigt populärt på senaste tid. Inte minst när man renoverar, men också i nyproduktion. Det är ett material som är väldigt fördelaktig på många vis. Det gör det till ett bra alternativt i stället för både massiva trägolv såväl som vinylgolv.

Laminat är här för att stanna

Laminat har visat sig vara ett supermaterial på många vis. Inte minst när man ser till egenskaper som lämpar sig för ett golv. Den största fördelen om man jämför med ett vanligt golv i massivt trä är att det är mer slitstarkt. Laminat håller bättre än vanligt, obehandlat trä både när det gäller resistens mot väta och när det kommer till stöttålighet.

Det är också ett billigare alternativ än trägolv. Massiva trägolv är ofta dyrare och kräver också ofta en väldigt krävande installation. Laminat är både enklare och billigare att installera, då materialitet är lättare och enklare att han hantera.

En annan fördel om man jämför med vinylgolv är att laminatgolv ändå ger känslan av ett naturligt material. Vinylgolv känns ofta plastiga vid beröring och har inte samma lyster i ett rum. Trä har bevisat en lugnande effekt på oss människor. Både rent visuellt och när man får nära det. Det i kombination med att det har väldigt bra akustiska egenskaper gör att man kommer få ett väldigt naturtroget och vackert golv.