februari 1, 2023

Vem är Alexandra Rapaport?

Många känner igen namnet Alexandra Rapaport. Hon är känd som en svensk skådespelerska. Men hur ser hennes bakgrund ut? 

Hon är född år 1971 och har idag alltså passerat 50 år. Alexandra växte upp som det yngsta barnet i en syskonskara på fem och hon var ett sladdbarn som hade åtta år till närmaste bror. Sorgligt nog dog hennes mamma i cancer när Alexandra bara var nio år gammal. Att vara ett sladdbarn, och även att förlora sin mamma i ung ålder, har påverkat och format henne mycket. Men även hennes pappas historia har legat som ett mörker i bakgrunden. 

Hennes numera avlidna föräldrar Tom och Ewa, kom ursprungligen från Polen. Hennes pappa var en av de judar som lyckades fly från det ockuperade Polen under andra världskriget. Han ska ha lyckats fly under falsk identitet. Alexandra Rapaport medverkade i SVT:s program Vem tror du att du är? år 2013, och det var först där som pappan började dela med sig av sina skräckupplevelser från kriget. 

Trots pappans tunga förflutna sägs han ha haft ett glatt kynne, och Alexandra har haft en varm och kärleksfull uppväxt. Hon har berättat att hon har haft en speciell relation med sin pappa och att få kunde mäta sig med honom. Däremot kan hon se liknande egenskaper från sin pappa i sin make. 

Alexandra Rapaports familj

Alexandra Rapaports man är Joakim Eliasson. Han arbetar som reklamfilmsregissör, men han har även varit involverad i att arbeta med Gåsmamman som second unit-regissör. Tillsammans har de barnen Elmer, född 2007, och Blanca, född  2010. Barnen har fått pappans efternamn och heter därmed Elmer och Blanca Eliasson. 

Rapaport är ett ganska ovanligt efternamn i Sverige, men det finns några fler med efternamnet som blivit kända. Alexandra Rapaport är faster till den alpina fartåkaren Helena Rapaport. Hon var även faster till den alpina friåkaren Matilda Rapaport som tragiskt avled efter att ha varit med om en lavinolycka i Chile år 2016. 

Alexandra Rapaports filmer och tv-serier 

Alexandra Rapaport har hittills hunnit med en ganska imponerande skådespelarkarriär. Hon debuterade som 14-åring i tv-serien Det blåser på månen (1985). Hennes genombrott kom dock i Ellinors bröllop (1996), för att senare bli mer av en kändis från Tsatsiki, morsan och polisen (1999). 

För sin roll som Sonja i Gåsmamman (2015-2022) vann hon det prestigefyllda tv-priset Kristallen år 2017 i kategorin årets kvinnliga skådespelare. Det är kanske just Gåsmamman och den senaste produktionen Heder (2019-2022) som är Alexandra Rapaports mest uppskattade prestationer. 

Ett urval av filmer och tv-serier där Alexandra Rapaport medverkar: 

  • Talismanen – tv-serie från 2003
  • Medicinmannen – tv-serie från 2005
  • Kronprinsessan – tv-serie från 2006
  • Lasse-Majas detektivbyrå – tv-serie från 2006
  • Persona non grata – film från 2008 
  • Morden i Sandhamn – tv-serie från 2010-2015, 2018-2020
  • Springfloden – tv-serie från 2018

Det kan upplevas som att hon mest tar roller i kriminalserier och historiska eller politiska draman. Men i hennes gärning finns även en hel del svenska komedier, exempelvis Sommaren med Göran (2009) och En gång i Phuket (2011). 

Nakenbilder i Herr von Hancken som lever kvar

Det är kanske inte helt förvånande att en hel del googlesökningar är på ‘Alexandra Rapaport nude’, ‘Alexandra Rapaport naken’ och ‘Alexandra Rapaport sexy’. Kända kvinnor, kanske framförallt skådespelerskor och sångerskor, är ofta föremål för trånande och begär. 

Det som gäller i det här fallet är att Alexandra Rapaport var med i Herr von Hancken (2000), vid tidpunkten var hon 29 år gammal, i rollen som Vicomtessen. I den här tv-serien fanns det scener då antingen hennes bröst, rumpa eller venusberg skymtades, eller snarare visades upp. Alltså, några klick bort finns dessa bilder att hitta på nätet som aldrig glömmer något. Härligt för somliga, men hur härligt Alexandra Rapaport tycker det är kan man bara spekulera i. 

En framgångsrik och trygg skådespelerska 

Förutom alla roller som Alexandra Rapaport avverkat i filmer och tv-serier har hon även hunnit med en hel del annat. Hon har läst in ljudböcker, både romaner och barnböcker. Hon hör till Dramatens fasta ensemble och några uppsättningar hon medverkat i är Herr Arnes penningar, Kung Lear, Den inbillade sjuke och Pygmalion. 

Efter att hon tagit examen från Stockholms teaterhögskola år 1997 kan man säga att Alexandra Rapaport haft fullt upp. Hon verkar vara en skådespelerska som ständigt är igång med en eller flera produktioner. Trots detta är familjen ständigt hennes trygga hörnsten i tillvaron där hon kan landa och lever ett helt vanligt familjeliv.