februari 4, 2023

Ny teknik ersätter den uråldriga tandställningen

Den gamla tandställningen med vajrar som drar tänderna i munnen till rätt position har varit normen för tandreglering under många decennier. Men nu har ny teknik kommit fram som gör att du slipper den äldre varianten av tandställning.

Idag kan du i stället 3D-skanna din mun och dina tänder sedan skapa en skena som är specialanpassad för de flesta typer av tänder. Denna skena är väldigt styv och stabil och dessutom genomskinlig. Detta innebär att du slipper gå runt med en stor och klumpig tandställning i munnen, som dessutom ofta ger upphov till skav.

Dr. Smile är en klinik som utövar den här typen av tandreglering. I den här artikeln går vi igenom hur det fungerar och vad det kan finnas för för- och nackdelar med den nya tekniken.

3D-skanning visar exakt position

Genom att du 3D-scannar din mun får du en exakt bild av dina tänder. Detta sker helt digitalt med hjälp av en kamera och är helt smärtfritt. I kombination med röntgen kan man se exakt hur dina tänder är utformade, hela vägen ner till roten.

När detta är gjort kan sedan en bedömning göras för att se om man är kompatibel med att göra behandlingen. Har man för komplexa problem kan det ibland vara svårt att reglera tänderna med en skena som tandreglerings metod. Tänderna måste vara någorlunda raka för att det ska gå. Vilket bör ses som en nackdel om man jämför med den vanliga tandställningen.

En skena utformas efter dina tänder

Om man är kompatibel att använda en skena för att reglera tänderna kommer denna att avgjutas efter den bild som skapats av 3D-scanningen. Precis som en vanlig tandställning kommer man behöva byta skenan efter hand.

När man reglerar tänderna kan man inte ha för bråttom. Detta riskerar att korta ner tandroten vilket kan vara skadligt för tänderna. Skenan kommer att bytas ut efter hand och sakta men säkert kommer tänderna att förflyttas till rätt position.

När behandlingen är över ska man använda sig av en retainer regelbundet på nätterna. Detta då tänderna har en tendens att försöka vandra tillbaka till sin startposition när man tar bort tandskenan. Det måste man dock också göra när man har en vanlig tandställning.

För- och nackdelar med den nya tekniken

Som vi har nämnt förut finns det en uppenbar nackdel. Har man för deformerad tandrad kommer det inte att räcka med en skena för att ställa tänderna till rätta igen. Då kan det vara nödvändigt med en operation för att flytta tänderna. Detta är givetvis något som också gäller vanlig tandställning.

Men om man inte har någon större deformation kommer fördelarna att väga upp. Den första och den mest uppenbara är att skenan syns inte alls lika tydligt som en vanlig tandställning. För det andra är det en mer skonsam process för dina tänder. Det gör inte lika ont som en vanlig tandställning och du får inte heller det skav som du kan få på kinder eller läppar.