januari 19, 2023

FinTech och iGaming-industrin: Hur de är relaterade till varandra?

FinTech och iGaming är två branscher som bokstavligen har blommat upp under de senaste åren. Till och med ett så litet land som Sverige kan stoltsera med två börsnoterade FinTech-företag (Avanza och Nordnet) som är så pass stora att de är investerarbara för fonder och institutionella kapital. 

Men även om de båda branscherna kan tyckas vara långt ifrån varandra finns det mycket de har gemensamt. I den här artikeln tar vi en djupare titt på det aktuella läget för iGaming-industrin och sektorn för finansiell teknik (FinTech), samt hur de relaterar till varandra och mycket mer!

Vad är FinTech?

FinTech är en term som beskriver användningen utav en teknik för att både förbättra och automatisera finansiella tjänster. Övergripande så omfattar det ett brett spektrum av företag som arbetar för att tillhandahålla innovativa lösningar inom områden som bland annat betalningar, transaktioner, lån och investeringar.

Vanligtvis använder dessa företag avancerad teknik, som artificiell intelligens, blockkedjor och mobilteknik, som ingår i deras tjänster – och skiljer sig således ganska mycket i sin affärsmodell gentemot tranditionella finansiella institut.

Vad är iGaming?

iGaming är en term för internetbaserade spel och omfattar en mängd av olika speltyper som kan spelas på nätet. Till exempel som casino, betting och spelautomater. Denna branschen har vuxit kraftigt under de senaste åren. Vilket är mycket tack vare utvecklingen utav teknik som gör det möjligt för spelare att spela spel på nätet med både hög kvalitet och en bättre spelupplevelse. Här hittar du en mängd bra recensioner om du vill lära dig mer om dessa spelbolag.

Hur är FinTech och iGaming relaterade till varandra?

IGaming-industrin och sektorn för finansiell teknik (FinTech) korsar varandra på flera sätt. Nedan går vi igenom några av de viktigaste ”skärningspunkterna”.

Onlinebetalningar

Ett område där båda sektorerna är sammankopplade är genom onlinebetalningar. Dessa betalningsformer gör det lättare för spelare att både sätta in/ta ut pengar från sina spelkonton. I det här sammanhanget finns det olika metoder för onlinebetalning, allt från kredit- och betalkort, e-plånböcker som PayPal och Skrill samt direkta överföringar från bankkonton. Vilket gör det möjligt för både FinTech och iGaming-företag att erbjuda en mer användarvänlig och tillgänglig spelupplevelse för deras kunder.

Blockkedjeteknik

Blockkedjetekniken har revolutionerat många industrier, och så även i Fintech och iGaming sektorerna. Idag används blockkedjetekniken utav många FinTech-företag för att skapa decentraliserade finansiella plattformar. Dessa plattformar gör det möjligt för kunder att slutföra transaktioner utan att förlita sig på en centraliserad organisation. Vilket i sin tur hjälper förbättrar säkerheten genom att skydda personuppgifter mot både dataintrång och förlust.

Tekniken används nästintill identiskt hos iGaming-sektorn. Det vill säga att blockkedjetekniken gör det möjligt för spelare att spela utan att vara beroende av servrar hos ett spelbolag. De kan också använda kryptovalutor som betalningsmetod och lagra dem med hjälp av blockkedjeteknik.

Digitala plånböcker

Digitala plånböcker, såsom Apple Pay och Google Wallet, har gjort det enklare än någonsin för kunder att göra betalningar i båda sektorerna. Med några få knapptryck på mobiltelefoner kan kunder sätta in pengar på sina konton utan krångel, oavsett om det är ett bankkonto eller ett spelkonto.

Kommer området fortsatt att utvecklas?

Det finns potential för ytterligare innovation inom iGaming och FinTech. Men framförallt inom användningen utav artificiell intelligens (AI).

Artificiell intelligens kan användas för att förbättra spelupplevelsen. Idag används den i många områden för att ge personer person anpassade rekommendationer – och så kan det även tillämpas inom iGaming- sektorn. Till exempel genom att ge personliga rekommendationer om andra spel baserat på deras spelhistoria, eller aktier och fonder som överensstämmer med deras historia av risktolerans.

Ett annat område där artificiell intelligens kan tillämpas är säkerhet och verifiering. Inom FinTech kan artificiell intelligens användas för att automatisera och förbättra finansiella processer. Till exempel inom områdena kreditbedömning och riskhantering. Medan det inom iGaming sektorn kan förbättra processerna relaterade till registrering och verifiering av legitimation.