februari 18, 2023

Hur mycket tjänar en polis?

Under 2022 lovade flera olika partier att det skulle utexamineras tiotusen nya poliser de närmaste åren, för att tryggheten ska öka. Om du är en av dem som funderar på att söka till polisutbildningen undrar du kanske – Hur mycket tjänar en polis?

Hur mycket tjänar en polis i Sverige?

Att vara polis är ett stort ansvar, och det kan vara ett farligt och krävande yrke. Det är viktigt att tänka på det innan man söker till utbildningen. Lönen ska inte vara den viktigaste motivationen till att bli polis, även om yrkesgruppen så klart förtjänar skäligt betalt. En polis i Sverige tjänar i genomsnitt 37 300 kronor i månaden. En nyutexaminerad polis tjänar däremot endast 27 000 kronor. 

Polisyrkets utveckling och framtid

Det händer mycket inom polisyrket just nu, och det finns stora frågor kring hur framtiden kommer se ut. Hur mycket kommer en polis tjäna om 10 år? är en av frågorna. Det är en fråga som inte har ett solklart svar. Men under år 2024 är målet att polisernas ingångslön ska ha höjts till i alla fall 31 000 kronor. Lönen beror mycket på vilken tjänst inom polisen du har, samt var i landet du arbetar. I Stockholm är lönen mycket högre än på andra ställen i landet. 

Om du är sugen på någon speciell roll inom poliskåren är du kanske i full färd med att googla “hur mycket tjänar en civil polis”. Medellönen för civilpoliser ligger på cirka 38 300 kronor. Något högre än medellönen för andra poliser alltså. Även här beror det mycket på hur många års erfarenhet du har, var du bor och så vidare.