februari 21, 2023

Hur blir man av med bananflugor?

Fruktflugor, bananflugor, blomflugor. Kärt barn har många namn, sägs det. Men när det gäller dessa små odjur så är detta kanske inte ett passande ordspråk. Och förresten, blomflugor är inte av samma art som frukt- eller bananflugor. Nog om det – du vill ju bara veta hur blir man av med bananflugor och andra små otrevliga flugor. Här kommer svaret.

Hur blir man av med bananflugor i köket?

Banan- eller fruktflugor samlas gärna kring mat som håller på att bli dålig, såsom frukt som är övermogen eller har någon liten skada, eller på ställen i köket där man inte hållit tillräckligt rent. 

Så börja med att torka av på köksbänken och på alla andra kladdiga ställen i köket. Släng ut frukt som ligger framme och börjar bli dålig. Lägg in den som fortfarande är okej i kylen. Sist men inte minst, ta ut soporna och gör rent där du brukar ha dem.

Om du har bananflugor i köksavloppet så är det snabbaste sättet att bli av med dem att koka upp några liter vatten och hälla ned medan det fortfarande är kokhett. 

Hur blir man av med bananflugor med ättika?

Kanske har du hört talas om ett knep för att bli av med bananflugor snabbt med hjälp av ättika eller vinäger. Det bygger på att man skapar en illusion av sötsur ruttnande frukt som flugorna dras till. En droppe diskmedel i lockbetet sänker ytspänningen vilket gör att de små krypen drunknar:

  1. Fyll ett snapsglas till ca ¼ med vatten.
  2. Häll i lite ättiksprit eller vinäger och lite sirap eller honung så att glaset blir halvfullt.
  3. Rör om med skaftet på en tesked.
  4. Droppa i en (1) droppe diskmedel.
  5. Ställ glaset där flugorna håller till.
  6. Töm glaset varje dag och upprepa proceduren vid behov.

Hur man blir av med bananflugor i krukor

Om du har flugor i blomkrukorna så är det som sagt en annan sort än bananflugor, så frågan formuleras mera korrekt “hur blir man av med blomflugor i krukor?”.

Blomflugor lockas inte av ruttnande frukt utan av övervattnade krukväxter. Se till att du låter jorden torka upp innan du vattnar igen och strö ut lite snus eller lägg en portionspåse snus ovanpå jorden i varje kruka. Det håller dem borta.