december 22, 2022

Sandra Gustafsson – en maskrosunge som blev författare

Sandra Gustafsson är exemplet på att man kan lyckas med det omöjliga. Från att ha växt upp under mycket svåra förhållanden lyckades hon vända sitt liv. Hon utbildade sig, och skrivandet hon hållit på med sedan tidiga tonår utvecklade hon till ett framgångsrikt författarskap.

Snabbfakta om Sandra Gustafsson

Född1972
GörFörfattare, föreläsare, pedagog, specialpedagog med inriktning tonåringar. Vidareutbildad på Socialhögskolan i arbete med autismspektrat. Har bl.a. arbetat med miljöterapi som behandling för barn 7–11 år.
DebutromanDen självbiografiska Maskrosungen (2006)
ÖvrigtÄr namne med den framgångsrika ryttaren Sandra Gustafsson som tävlar i grenen fälttävlan. Dessutom bär hon samma namn som flickvännen till den kände TV4-profilen Marcus Oscarsson. Det finns också en annan författare som heter Sandra Gustafsson, men hon skriver för Episode som är ett mobilt nätverk för storytelling.

En traumatisk barndom för Sandra Gustafsson

Under Sandras uppväxt fanns det ofta inte mat hemma. Alla pengar gick till mammans missbruk, och inte fungerade det bättre hos pappan som var alkoholist även han. Sandra överlevde bland annat genom att hennes kompisar gav henne mat. Hon bodde också en tid på barnhem. 

Beskrivningen av Sandras psykiskt sjuka och alkoholiserade mamma berörde alla som läste Maskrosungen. Boken satte fingret på hur övergivna och utsatta barn kan bli när föräldrar lider av mental ohälsa och missbruk.

Sandra Gustafsson vände sin tragedi till ett sätt att hjälpa andra

När Sandra Gustafsson kom ut med sin självbiografi Maskrosungen blev den oerhört uppskattad och uppmärksammad. Boken blev hyllad i pressen, och DN skrev i en recension: ”Maskrosungen ger andra livsmod”. För Sandra var skrivandet säkerligen ett sätt att bearbeta en svår barndom. Metro skrev i en annan recension att boken är ”Sandras egen revansch”. I recensionen stod det också: ”Hennes ord måste ut – och är lika viktiga för omvärlden att ta in för att bättre kunna hjälpa i tid”.

Böcker av Sandra Gustafson

  • Maskrosungen
  • Svedd
  • Hudlös
  • Gå om intet

Sandra Gustafsson har fler tragedier bakom sig

Som om inte Sandras svåra barndom var nog inträffade ytterligare en tragedi när hon lyckats vända sitt liv och skaffat familj. Hennes make drabbades av den svåra sjukdomen MS.

Även denna händelse finns med i boken, som av bloggaren Linda Odén beskrivs som en bok som griper tag: ”Inte sällan är hon saklig, på gränsen till känslolös och kall då hon beskriver hur vansinnig hennes mamma är och hur illa hon behandlar sin dotter. Samtidigt sipprar känslorna ut. Kärleken, besvikelsen och rädslan. Det skulle jag säga är bokens styrka”.

Sandra Gustafsson blev pedagog, föreläsare och inspiratör

Succén med Maskrosungen gjorde att Sandra 2006 utnämndes till en av årets 100 inspiratörer av tidningen LEVA. Året efter nominerades boken till årets Stockholmsroman. Framgångarna ledde till att hon under sju års tid reste runt och föreläste om boken och om hur det är för barn att växa upp under liknande förhållanden.

Sandra vidareutbildade sig även vid Socialhögskolan och har engagerat sig i barns mentala hälsa. 

Sandra Gustafsson idag

Sandra har inte skrivit några böcker sedan 2015 då Hudlös kom ut. Det har därför varit ganska tyst om henne i media sedan dess. Troligtvis fortsätter hon sin kamp för barns mentala hälsa och utveckling och för att andra inte ska behöva växa upp under samma svåra omständigheter som hon själv.

Sandra har en blogg, men på den har det inte publicerats några nya inlägg sedan 2016. Hennes webbplats finns inte längre, och hennes konton på Facebook, Instagram och Twitter är också nedlagda. Man får nästan känslan av att Sandra Gustafsson har valt att försvinna från den offentliga arenan.

Däremot kan man fortfarande köpa samtliga av Sandra Gustafssons böcker, utgivna av Hoi Förlag, hos större bokhandlar på nätet, bland annat Adlibris och Bokus. Böckerna finns till exempel som pocketböcker till mycket låga priser. Dessutom kan man hitta dem som ljudböcker på bland annat Storytel.