oktober 31, 2023

Får man bo permanent i ett Attefallshus?

Attefallshus har blivit en populär lösning för dem som söker alternativa boendealternativ. Men hur fungerar reglerna kring att bo permanent i ett sådant hus? Låt oss dyka ner i de regler och bestämmelser som omger attefallshus och sutteränghus, och undersöka möjligheterna för permanent boende.

Vad är ett Attefallshus?

Attefallshus är småhus som får vara max 30 kvadratmeter stora. De har fått sitt namn efter bostadsministern Stefan Attefall som introducerade idén 2014. Denna typ av bostad är designad för att vara en enkel och kostnadseffektiv lösning för dem som behöver extra utrymme, vare sig det gäller för boende eller förvaring.

Attefallshus regler: vad säger lagen?

En av de stora frågorna många har är om det är tillåtet att bo permanent i ett attefallshus. Svaret är inte helt rakt på sak, då det beror på flera faktorer:

 1. Zonindelning: Din kommun har specifika zonindelningar som kan påverka möjligheten att bo permanent i ett attefallshus.
 2. Bygglov: I vissa fall krävs bygglov, medan i andra fall kan attefallshus uppföras utan bygglov.
 3. Användning: Det kan finnas restriktioner kring hur attefallshus får användas, beroende på kommunens regler och bestämmelser.

Det är alltid bäst att kontakta din lokala kommun för att få korrekt information om reglerna kring permanent boende i attefallshus.

Attefallshus med loft är det en smart lösning?

Att inkludera ett loft i ditt attefallshus kan vara en smart lösning för att maximera utrymmet. Ett sovloft kan till exempel skapa ett separat sovområde utan att ta upp värdefull golvyta. Detta kan vara särskilt fördelaktigt om du planerar att bo permanent i ditt attefallshus.

Varierande storlekar och design

Attefallshus och sutteränghus kommer i olika storlekar, vanligtvis mellan 20kvm till 30kvm. Här är några av de populära storlekarna och deras möjliga användningsområden:

 • 20kvm Attefallshus: Perfekt för ett litet hemmakontor eller gästhus.
 • 25kvm Attefallshus: Ger mer utrymme för bekvämt boende med grundläggande faciliteter.
 • 30kvm Attefallshus: Det största tillåtna utrymmet för attefallshus, idealiskt för permanent boende för en till två personer.

Jämförelse mellan olika storlekar av attefallshus

StorlekMöjliga AnvändningsområdenFördelar
20 kvadratmeterHemmakontor, GästhusKostnadseffektiv, Lätt att underhålla
25 kvadratmeterPermanent boende, KontorMer utrymme, Flexibel design
30 kvadratmeterPermanent boende, Större hemmakontorMest utrymme, Möjlighet för flera rum och faciliteter

Planering och Byggprocessen av Attefallshus

Att planera och bygga ett attefallshus kan vara en spännande, men också utmanande process. Det är viktigt att noggrant överväga dina behov och önskemål, samt att förstå de regler och bestämmelser som gäller för attefallshus i din kommun.

Steg-för-Steg: Så bygger du ett attefallshus

 1. Förstå regelverket:
  • Kontakta din kommun för att förstå de lokala reglerna och kraven för attefallshus.
  • Undersök om du behöver söka bygglov eller om ditt projekt kan genomföras utan detta.
 2. Välj rätt plats:
  • Välj en plats på din fastighet som uppfyller alla zonindelningskrav och har tillgång till nödvändiga tjänster som vatten och avlopp.
 3. Design och ritning:
  • Skapa en ritning av ditt attefallshus. Det finns flera online resurser som attefallshus.online som kan hjälpa dig med detta.
  • Överväg att anlita en professionell arkitekt eller designer som har erfarenhet av småhusprojekt.
 4. Byggprocessen:
  • Anlita en betrodd byggentreprenör eller överväg att bygga huset själv om du har de nödvändiga färdigheterna.
  • Se till att följa alla byggnormer och inspektionskrav under byggprocessen.
 5. Inredning och finish:
  • Välj material och inredning som reflekterar din stil och de funktionella behoven av ditt nya utrymme.
  • Överväg energieffektiva lösningar för att minska driftskostnaderna över tid.

Det är viktigt att notera att varje projekt är unikt, och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Så ta dig tid och gör din forskning för att säkerställa att ditt attefallshusprojekt blir en framgång.

Attefallshus som alternativ boende och arbetsutrymme

Attefallshus erbjuder en rad möjligheter, vare sig du letar efter ett alternativt boende eller ett unikt arbetsutrymme. Med rätt planering och design kan ditt attefallshus bli den perfekta lösningen för dina behov.

Attefallshus som hemmakontor

I en tid när arbete hemifrån blir allt vanligare, erbjuder attefallshus en perfekt lösning för att skapa ett separat arbetsutrymme. Med möjlighet att anpassa designen efter dina specifika behov, kan du skapa ett hemmakontor som både är funktionellt och inspirerande. Här kan du fokusera på ditt arbete utan distraktioner från hushållet, vilket kan vara en ovärderlig fördel för din produktivitet och arbetslivsbalans.

Att skapa ett drömhem i ett attefallshus

Om du är intresserad av minimalistiskt boende eller bara letar efter ett mer ekonomiskt boendealternativ, kan ett attefallshus vara svaret. Genom smart design och anpassade lösningar, kan du skapa ett bekvämt och välplanerat hem med alla nödvändigheter. Ett attefallshus med loft kan exempelvis erbjuda extra utrymme för sovande eller förvaring, medan stora fönster och öppna planlösningar kan göra utrymmet ljusare och känslan rymligare.

Några ytterligare fördelar med attefallshus:

 • Kostnadseffektivitet: Byggkostnaderna för ett attefallshus är ofta lägre jämfört med traditionella hus, vilket gör det till ett mer tillgängligt boendealternativ.
 • Flexibilitet: Möjligheten att välja mellan olika storlekar och designalternativ gör attefallshus till en flexibel lösning som kan anpassas efter dina unika behov och önskemål.
 • Snabb Byggprocess: Med rätt planering och koordinering, kan byggprocessen för ett attefallshus vara relativt snabb, vilket gör att du kan flytta in och börja njuta av ditt nya utrymme på kort tid.

Framtiden för Attefallshus och Sutteränghus

Med en ökad efterfrågan på flexibla och kostnadseffektiva boendealternativ, ser framtiden ljus ut för attefallshus och sutteränghus. Denna trend reflekterar en bredare rörelse mot minimalistiskt och hållbart boende, där individerna söker skapa meningsfulla liv i mindre, enklare utrymmen.

Sammantaget erbjuder attefallshus en spännande möjlighet att utforska alternativa boende- och arbetsutrymmen. Oavsett om du är ute efter att skapa ett hemmakontor, ett gästhus, eller ett permanent hem, finns det mycket att överväga och upptäcka inom världen av attefallshus. Med rätt planering, forskning och design, kan du skapa ett utrymme som inte bara uppfyller dina behov, utan också reflekterar din personliga stil och värderingar.

Så, är du redo att ta steget in i den spännande världen av attefallshus och sutteränghus? Det är dags att börja planera ditt projekt och upptäcka de många möjligheter som väntar!

Resurser och vidare läsning

För mer information om attefallshus, regelverk och designidéer, besök gärna attefallshus.online där du kan hitta en mängd resurser och verktyg för att hjälpa dig på din resa.